jueves, 19 de febrero de 2015

Reseña El mut de la campana - Josep Lozano

Titulo:El mut de la campana
Autor:Josep Lozano
Editorial:Bromera
Libro:1/1
Colección:-
Formato:Tapa blanda
Edad:-
Paginas:272
ISBN:9788498242119
PVP:13.75
Sinopsis:
A la València barroca i turbulenta de la primera meitat del segle XVII, on l’església té un pes omnipresent, Bernat, frare predicador d’origen humil, amb uns dots d’orador excel·lents i grans ambicions, viu obsessionat pels pecats de la carn. no obstant això, el dominic s’enamora d’una actriu amb un passat obscur maridada amb un militar vell. Aquest amor secret i il·legítim tractarà d’esquivar tots els entrebancs de la societat deprimida del moment i es veurà sorprés per una terrible pesta que colpeix amb duresa la ciutat.
Opinió personal:
El més segur és que, veient la temàtica i la sinopsi no m'hauria acostat a aquest llibre ni de coincidència però ho he fet. En certs sentits no ha estat malament, no puc dir que haja sigut un llibre que m'haja encantat tot i que tampoc ha sigut tan dolent com em deien algunes persones que l'havien llegit abans que jo. Potser les meues expectatives baixes han influit en aquest sentit.

La narració està feta en primera persona des de la perspectiva de Bernat, el protagonista, explicant-nos la història de la seva vida, des del principi, incloent fins al moment i com es van conèixer els seus pares, fins al final, quan la seva vida acaba canviant dràsticament deguts els esdeveniments que ens trobem pel mig. Tot això de manera molt literal, descrivint la societat i l'època en què es troba amb molts detalls, potser massa en algunes ocasions perquè en aquest sentit m'ha resultat desagradable al llarg d'algunes de les seves pàgines.

D'una banda està bé perquè la narració de l'autor, tot i ser prou densa en algunes ocasions és de les que aconsegueixen que et fiquis en la història però per un altre, el lloc i l'època en què s'ambienta fan que moltes coses siguin una un tant exagerades comparat al que coneixem ara, especialment pel que fa al tema de la religió i la serietat amb la que l'hi prenien en aquesta època, tot i que en certa manera pot ser que sigui un dels eixos de la història.

Aquest i la relació el que es veu ficat Bernat, encara que tampoc es pot qualificar del tot dins d'una temàtica. Des del meu punt de vista l'autor ens fica en la vida d'una època més fosca de la nostra història, amb això aconsegueix originalitat perquè ens sorprenen amb alguns dels fets, les situacions i la forma d'actuar dels seus personatges.

Malgrat aixo, no m'acababa d'enganxar del tot perquè en general acostume fixar-me molt en els personatges i encara que no puc dir que aquests no m'hagin resultat reals, tampoc puc dir que m'hagin agradat especialment o que he sofrit per la seva història, en el sentit de preocupar almenys, és difícil ficar-se en la seva pell.

Té una narració detallada, una mica densa en algunes ocasions però de les que et fiquen en la història, l'autor crea bons personatges i aconsegueix que te'ls creguis però des del meu punt de vista no ha aconseguit que em fique a la seua pell i que pateixi amb ells, amb la qual cosa encara que la majoria de les coses que els succeïen em sorprenien no acabaven d'aconseguir enganxar en el sentit de voler veure que passaria amb ells a continuació.

Opinión personal -en castellano-:
Lo mas seguro es que, viendo la temática y la sinopsis no me hubiese acercado a este libro ni de coincidencia pero lo he hecho. En ciertos sentidos no ha estado mal, no puedo decir que haya sido un libro que me haya encantado pero tampoco ha sido tan malo como me decían algunas personas que lo habían leído antes que yo. Puede que el hecho de ir con las expectativas algo bajas cuente en ese sentido.

La narración está hecha en primera persona desde la perspectiva de Bernat, el protagonista, contándonos la historia de su vida, desde el principio, incluyendo hasta el momento y como se conocieron sus padres, hasta el final, cuando su vida acaba cambiando drasticamente debidos los acontecimientos que nos encontramos de por medio. Todo esto contado de forma muy literal, describiendo la sociedad y la época en la que se encuentra con muchos detalles, tal vez demasiados en algunas ocasiones porque en ese sentido me ha resultado desagradable a lo largo de algunas de sus paginas.

Por un lado está bien porque la narración del autor, pese a ser un poco densa en algunas ocasiones es de las que consiguen que te metas en la historia pero por otro, el lugar y la época en la que se ambienta hacen que muchas cosas resulten un tanto exageradas para lo que conocemos ahora, especialmente en lo referente al tema de la religión y la seriedad con la que se lo tomaban en esa época aunque en cierta manera puede que sea uno de los ejes de la historia.

Ese y la relación el que se ve metido Bernat aunque tampoco se puede calificar del todo dentro de una temática. Desde mi punto de vista el autor nos mete en la vida de una época un tanto oscura de nuestra historia, con ello consigue originalidad porque nos sorprenden con algunos de los hechos, las situaciones y la forma de actuar de sus personajes .

A mi al menos no acaba de engancharme del todo porque por lo general suelo fijarme mucho en los personajes y aunque no puedo decir que estos no me hayan resultado reales, tampoco puedo decir que me hayan gustado especialmente o haya sufrido por su historia, en el sentido de preocuparme al menos, es difícil meterse en su piel. 

Tiene una narración detallada, un poco densa en algunas ocasiones pero de las que te meten en la historia, el autor crea buenos personajes y consigue que te los creas pero desde mi punto de vista no ha conseguido que me meta en la historia y que sufra con ellos, con lo cual aunque la mayoría de las cosas que les sucedían me sorprendían no acababan de conseguir engancharme en el sentido de querer ver que ocurriría con ellos a continuación.


Por darle una oportunidad.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si queréis poneros en contacto conmigo o dejar alguna URL hacerlo a perdidaenunmundodelibros@yahoo.es los comentarios que no tengan que ver con al entrada serán borrados.